Határtalanul! kirándulás

Közzétéve

A hetedik osztály a Határtalanul pályázaton „Történelmi, irodalmi és földrajzi-természettudományi barangolás a Felvidéken” címmel támogatást nyert és az alábbi helyszíneken járt.
Mint a címben is szerepel történelmi vonatkozású helyszíneket és Irodalmi vonatkozásban Arany János emlékévhez kapcsolódóan Arany János és Madách Imre barátságának emlékhelyét Alsósztregován tekintettük meg, mely Madách szülőháza volt. Természettudományos megfigyelés a Magas Tátra és a Dobsinai jégbarlang megtekintése. Az indulás előtt történelmi áttekintő órát tartottunk. Hazaérkezéskor pedig beszámoltunk utunkról az iskola tanulóinak.
A kirándulást saját szervezésben valósítottuk meg, így több helyszínt, programot tudtunk megvalósítani mintha utazási irodát bíztunk volna meg.
A csoportot Gáborné Kurucz Katalin tanár és Pataki Ferenc osztályfőnök kísérte.
Kirándulási időszakunkban végig csapadékos időjárás volt. A programok sorrendjét is át kellett szerveznünk. Az időjárás miatt azonban nem maradt el egy programelem sem és szerencsére nem „áztunk el” egyszer sem. A szálláshelyünk közvetlenül a Tátra lábánál kb.900 m magasságban volt.
A környezet üdülőövezetként, rendkívül tiszta, kulturált és csendes volt. A közelben lévő spotpályás játszópark lehetőséget nyújtott az esti közösségi játékokhoz. A szállodában félpanziós ellátást igényeltünk, ami bőséges és választékos volt. Kétágyas szobákban helyeztek el minket, egy szinten. Pedáns tisztaság volt a szállodában. A vendéglátók kedvesek és szívélyesek voltak.

Most részletesen a programokról:

Magas – Tátra Ismerkedés a világ legkisebb terjedelmű magashegységével két helyszínen is

Tátralomnic Kabinos felvonóval Enciántóig. A tó körbejárása, a környezet megismerése. A kiindulási helytől kb. 1000 m magasságemelkedéssel értük el a tavat. Közben megfigyelhették a gyerekek a növényzet változását. Hogyan változott a lombhullató, majd tűlevelű erdőtől a törpefenyők zónájáig. Megfigyeltük a kőzet szerkezetét. A csúcs oldalában lévő völgyekben még fellelhető havas foltokat.

Ótátrafüred Túra a Tarpatak egyik vízeséséhez, a hatalmas legömbölyített sziklák és vízesések megcsodálása. A kiindulópontra úgynevezett ellensúlyos kábel kocsival, siklóval (cable car) utaztunk fel. Ez egy olyan szerkezet amivel az egyik kocsi fölfelé megy a másik lefelé úgy, hogy egyetlen kötél köti össze őket amely a felső állomáson lévő kábelcsigán van keresztülvetve.

           

Dobsina Közép-Európa egyik leglátogatottabb jégbarlangjának megtekintése. Megcsodáltuk a csodás jégvilágot. Ezekről képeket készítettünk. A barlang feltárásáról és kialakulásáról magyar nyelven kaptunk tájékoztatást a túra során.

Krasznahorka: Vár megnézése távolról. Jelenleg nem látogatható.

Betlér: A betléri Andrássy-kastély a történelmi Magyarország egyik legnagyobb épségben fennmaradt, eredeti bútorokkal berendezett kastélya. A kastélyt magyar nyelvű idegenvezetéssel jártuk végig.

A kastélypark megtekintése különös tekintettel a park gravitációs szökőkútjaira és a patak zuhogókkal csendesített kialakítására. Ehhez kapcsolódik a programunkban vállalt fizikai kísérlet megvalósítása, amit még indulás előtt itthon elvégeztünk. A kísérlet leírást és képeit külön mellékelem.

Szepesi vár megtekintése amely Közép-Európa legnagyobb erődítése és az UNESCO Világörökség része.
A várba a szepeskáptalani kapun keresztül mentünk. Így lehetőségünk volt, a Szent István korában épült egyházi épületegyüttest megcsodálni.
A várba meredek hegyoldalon jutottunk fel. A vár monumentális épületegyüttese lenyűgözte a gyerekeket.

Lőcse Séta a Fekete város helyszínén a belvárosban és az egész Szepesség első számú egyházi látnivalójának, a lőcsei főteret uraló, háromhajós Szent Jakab-templomnak megtekintése kívülről.

Késmárk A reneszánsz stílusú, káprázatos, bástyákkal tagozott Thököly-vár és belső kiállítás megnézése.

Zólyom nevezetessége a város főterétől délre egy magaslaton álló reneszánsz vár megtekintése. Itt született 1554-ben Balassi Bálint, a korszak legnagyobb magyar költője és katonai stratégája, 1620-ban egy esztendőn át őrizte vár a Szent Koronát, itt koronázták királlyá a Zólyomi országgyűlésen Bethlen Gábort.
A vár bejáratánál található Balassi Bálint emléktábláját megkoszorúztuk.
A várban különlegesen értékes képtári gyűjteményt tekinthettünk meg.

Alsósztregova: Madách Imre lakóhelye ahol meglátogatta Arany János.
Sztregovai Madách kastély megtekintése. A parkban található Madách és Arany barátságának emlékére ültetett fa és emléktábla megnézése.

  1. Kísérlet a betléri kastélykertben megfigyelhető közlekedőedények elvén működő szökőkutak és ún. Római vízesés modellezése működő modellel.
    Először készült gyurmából egy makett ez alapján építették meg a tanulók a modellt.
    A kastély egy völgyben helyezkedik el. A völgyön egy patak folyik keresztül. Ezen a patakon a kert felső részében egy kis völgyzáró gátat készítettek és itt kialakítottak egy tavacskát. A tó vizét két ágon vezetik le az egyik a régi patakmederbe folyik egy másik ágat pedig a domboldalon minimális eséssel kialakított mesterséges csatornába vezetik. Egyre lejjebb érve a kastélyhoz képest egyre magasabban lesz így a felső csatorna. Így közlekedőedények elve alapján zuhatag alakítható ki illetve csővezetékkel kialakítva szökőkutak működtethetők a gravitációs módon. Mintegy víztoronyként működik a felső csatorna.
    Megfigyelés: Gravitációs víztorony
    A gyerekek a kertben alakították ki a parknak megfelelő modellt. A fotókon látható a zuhogó és a vékony csövön kifolyó víz ami itt ugyan nem tör a magasba.

  1. Kísérlet Egy másik megfigyelést is tervbe vettem a kis vízlépcsők kialakításának a szerepe és a miértje. Nekünk ugyan nem tananyag, de a kastélykertben számtalan ilyen található illetve a Tarpataki vízesésnél is ezt a jelenséget fogják látni.
    A kísérlet nagyon egyszerű: mitől függ a víz hordalékszállító képessége.
    (teljesség igénye nélkül, a kornak megfelelő szinten)
    Egy 1 méteres „V” alakú lemezt először 1,5 cm-es eséssel fektettünk le, majd 5 cm-es lejtéssel. Megfigyelhettük, hogy kis lejtésnél nem mozdultak meg a kavicsszemcsék, míg 5 cm-esnél leszaladtak a lemezről.
    Következtetés a kastélykertben (és mindenhol máshol is) azért alakítják ki ezeket, hogy ne mélyüljön egyre mélyebbre a patakmeder, csökkentsük a hordalékszállítást.
    Későbbi megfigyelés lesz: A tarpataknál természetes módon a hatalmas sziklák képesek ellenállni a lesodródásnak így alakulnak ki a zuhatagok.

Fényképes riportunk:

Pataki Ferenc